Folkets Nobelpris För Fred på Orust den 6/12 2014
Fotograf: Rolf Larsson
Fredrik Heffermehl: Nobels fredspris: Om testamentets villkor och nutidens verklighet
Fredrik Heffermehl är jurist och författare till Nobels fredspris: Visionen som försvann.
FH börjar med att säga att han är imponerad över vad Fredsrörelsen på Orust åstadkommer.
Han berättar att han redan från 16 års ålder fann det vansinnigt att lära sig skjuta människor bara för en landsgräns. Han upprördes över hur världen organiseras. Nu säger han att han har insett att det kommer att vara i ”evighet” om man inte gör något åt det. Det finns många saker man inte talar om, saker som medierna inte täcker, t o m det allra viktigaste. Om folk bara visste vad som pågår skulle de bli så upprörda att de inte skulle acceptera det.
FH: När Al Gore (2007) fick priset slog det mig att Nobels testamente är helt glömt. Nobel ville stötta ett helt annat sätt att organisera världen, inte med misstänksamhet och inte låta militären ha inflytande på hur världen styrs. Nobel förutsåg 50 år före uppfinningen av kärnvapnen att när två härar står emot varandra kan de förstöra världen ”på 5 minuter”. Detta måste ledarna inse, ansåg Nobel.
Villkoren i Nobel testamente bör jämföras med nutidens verklighet. Läs testamentet! Vad önskade den som skrev testamentet? När det gäller att förstå det får man gå till Nobels förhistoria, hans kontakter och vad han skrivit i andra sammanhang. Man har funderat över hur man bör tolka texten. Vad är naturligt att vi lägger in i orden? När det gäller testamenten är det tvärtom vad den som skrev testamentet lade i orden, vad han egentligen ville med texten, poängterar juristen FH.
Man har diskuterat vem som ska sitta i Nobelkommittén. Ingen vill diskutera vad Nobel ville med priset. Vad var då idén i testamentet? Det gällde hur man ska få till fred. Bertha von Suttners idé var att länderna skulle samarbeta, de skulle rusta ned, avskaffa vapnen. Det handlade om ett fördjupat samarbete, solidaritet mellan nationerna. Militära rustningar kostar enorma pengar – och det ger inte säkerhet. Det bara fortsätter och fortsätter. Det måste bli synligt att alternativ till det här systemet med militär och kapprustning finns.
Antologin Bevara alliansfriheten är en utmärkt bok. Erfarenheten säger att det är helt fel att byta ut alliansfriheten mot NATO-medlemskap. I antologin skriver Hans Blix om argumenten mot den romerska tesen ”Om du vill ha fred, ska du rusta för krig.” Det leder till ett maktspel. I stället ska det vara ”Vill du ha fred, sök fredlig samverkan".”
FH återkommer till Nobels testamente, och han talar som jurist om vad ett testamente innebär: Det är avsikten som gäller framför texten. Omständigheter, såsom brevväxlingen med Bertha von Suttner, visar att Nobel ville göra något stort för fredsrörelsen, något stort för ”fredsförfäktare”,” folkens förbrödring”, nedrustning och fredskonferenser.
2013 har Nobelstiftelsen i Stockholm sökt att bli fri från ansvar att se till att norska Nobelkommittén håller sig inom lagen och testamentet. Varför kom den ansökan från Nobelstiftelsen till Länsstyrelsen? Vi har i media inte hört något om ansökan och orsaken till den!
Heffermehl har skrivit till norska Nobelkommittén och Länsstyrelsen. Den norska Nobelkommittén hänvisade till den svenska Nobelstiftelsen som har pengarna.
Från svensk sida ville man inte göra något. I Norge blev det inga reaktioner på Heffermehls bok "Nobels Vilje" som utkom 2008, på svenska med titeln "Nobels Fredspris - Visionen som försvann" år 2010 och på engelska i slutet av 2011. Nobelstiftelsen fick i uppdrag att svara Heffermehl.
Så kom beslut från Länsstyrelsen att Nobelstiftelsen skulle hålla kontroll på den norska Nobelkommittén. Ansvaret ligger i styrelsen för Nobelstiftelsen i Stockholm. Därifrån kom sedan ansökan från Nobelstiftelsen till Länsstyrelsen att bli fri från ansvaret. Svaret blev alltså Nej, ingen befrielse från ansvar.
Nobelstiftelsen kan neka att betala ut ett pris som inte följer testamentet. 2012 fick EU Nobels fredspris. EU står för det rakt motsatta mot vad testamentet anger ska vara grund för priset. Kammarkollegiet har meddelat att Nobelstiftelsen står under svensk lag och måste följa testamentet. Det har varit helt tyst om detta i medierna.
FH: Vår kultur och människornas sinnen är i vår tid genommilitariserade. Det krävs ett nytt sätt att tänka för att avmilitarisera och få fred utan våld. Hos norska medier, akademiker och fredsforskare finns ingen respons. Också fredsrörelsen är i någon grad fångad av sin tid och våldskulturen. Man har inte gjort upp med militarismen på något grundläggande sätt. Man vill förbättra och modernisera men inte förändra totalt, bryta dynamiken, få fart på diskussionen i samhället, visa att det finns alternativ till militarismen. Nobels idé var att genom pris till fredsförfäktare medverka till en förändring av systemet.
Det går inte längre, säger FH. Det är bara ”griseflax” att vi har överlevt så här långt. Den idé som låg till grund för Nobels fredspris måste vi återuppväcka. Tomas Magnusson och Fredrik Heffermehl planerar att starta föreningen ”Ned med vapnen” (benämnd efter Bertha von Suttners bok). Att återerövra Nobelpriset som det var tänkt är en viktig del i det arbetet.
16 kända personer har ställt sig bakom en polisanmälan till den norska statliga besvärsmyndigheten Økokrim. Denna avvisade emellertid anmälan och hänvisade till Oslopolisen. Emellertid ville inte Oslopolisen befatta sig med frågan och motiverade det med att Oslos innevånare inte var utsatta genom att deras skattepengar inte var inblandade. Konflikten är horisontell, säger FH, hela jordens befolkning är under en ordning, ett system som är emot våra intressen. Vår välfärd och vår överlevnad är hotad.
Frågor.
På fråga om Jens Stoltenberg, Norges tidigare statsminister och nu NATO:s nye chef, säger FH: Professorn i kriminologi vid Oslo universitet, Eskeland, ger exempel på allvarliga aggressionsförbrytelser: Den norska regeringen och militären har gått in i aggressionskrig utan FN-mandat. Vad för slags demokrati har vi när det allra viktigaste hanteras på det här sättet? PR-byråerna ger inte relevanta fakta och argumentering. Ser man till att de viktigaste fakta inte kommer fram är demokratin död. Vi har i år firat 200-årsjubileum av Norges demokratiska grundlag. Etablissemangets synpunkter är de som kommer fram, inte Heffermehls och juristernas.
Ola Friholt: Vi måste bilda opinion. Kraftfulla protester måste påverka.
Referat av Karin Utas Carlsson
Upp
|