Folkets Nobelpris För Fred på Orust den 6/12 2014
Fotograf: Rolf Larsson
Inger Dejke: För kvinnors rättigheter i Jharkhand. Om ursprungsfolkens situation i Indien
Förre folkhögskolelärare och aktivisten Inger Dejke är just hemkommen från Jharkhand, Indien. Ännu lite omtumlad känner hon sig "hemma" med pepparkakan kring halsen - en doft av Indiens kryddor.
Inger knyter an till Anders Dejkes berättelse från Palestina. I Goa på Indiens västkust återfinns många israeliska soldater, de åker dit för att de inte orkar längre, för att komma ifrån sin grymma verklighet. Hon hänvisar till den ene av årets Fredspristagare Kailash Satyarthi som förknippar ordet fred med rättvisa. Han fritar barnslavar, bland annat från Jharkhand. Fred och rättvisa innebär något mer än frånvaro av krig. Delstaten Jharkhand bildades år 2000 och är rikt på naturtillgångar.
Inger resonerar om Naxaliterna (en av fyra gerillagrupper i Jharkhand) - om de ville rättvisa för ursprungsfolken i Jharkhand så skulle de inte utnyttja dem.... Hon lämnar den komplicerade maktstriden mellan regeringen och gerillan därhän och tar oss, med hjälp av fina bilder, till flickskolan på Jagriti Vihara. Den ligger mitt i gerillaland på en högplatå i skogen och är inte vilken skola som helst. När man talar om rätten till att få gå i skola kan man ta en titt på skolorna runt J.V. Många av eleverna där går dit mest för att där finns ett mål mat... Lärarna är få och undervisningen oftast undermålig. Inte så på Jagriti Vihara. Flickorna där, som också bor på skolan, kommer från de fattigaste familjerna från olika ursprungsfolk (adivasi ), mest munda och oraon. Adivasi är ett sjungande och dansande folk som också dyrkar naturen. Detta tar skolan vara på, mycket lek och spel ingår i undervisningen. Den nya läraren Roxana är nyskild och muslim. På en bild ser vi också Ghita som arbetar med matlagning till flickorna. Tre mål mat om dagen! Hon gifte sig av kärlek över folkgränsen - oraon/munda. Men mannen, som arbetar i tegelbruket och får ut en del av lönen i sprit, super. Hon gråter och vill rädda honom. Hjälper antabus som hon hört talas om?
Jagriti Vihara som betyder 'Platsen där man vaknar upp och blir medveten' är inspirerad av de nordiska folkhögskolorna och Mahatma Gandhi. Satsningen gäller flickor och kvinnor, "det hjälper hela byn". Mycket av undervisningen försiggår också i många byar runtomkring 'centret'. Inger berättar om gräsrotsdemokratin som har utvecklats så väl att en av byarna har uttagits som "mönsterby". JV har också fått pengar från Sida till det arbetet. På centret hålls många seminarier. Långväga ifrån kommer kvinnorna. Senast kom 100 och några män, fast man hade bara 25 anmälda.
För några år sedan företogs val till de länge omtalade byråden. Ett flertal kvinnor, alla med anknytning till Jagriti Vihara, blev utsedda. Sunita Devi är fortfarande kvar i byrådet, berättar Inger stolt. Vi hade satt så stort hopp till henne. Och Remo Deva, ledare för 14 byråd, talar inför tusentals människor, som vi ser på bilderna.
I skolan träffade Inger och Anders de nya eleverna, 24 stycken i årskurs 8. Inger försöker lära sig deras namn. "Till nästa resa ska jag kunna dem alla!" Vi ser dem i sina fina skoluniformer. På skolgården finns sollampor till laddning. Trots att Jagriti Vihara ligger nära de jättestora kolgruvorna och mycket elektricitet produceras med kolet, är det skralt med ljus på centret. Också vattnet blir ofta en bristvara. När flickorna ritar i skolan handlar nästan alla bilder om vatten.
Då Jharkhand blev en egen delstat år 2000 blev dess ledning bestående av ursprungsfolk. Förebilden är Birsa Munda som föddes 1875. Han var en freedom fighter som hade en psykologisk förmåga att övertyga människorna. Det blev en folkrörelse för frihet och rättvisa, inte byggd på religioner. Bara 25 år gammal blev han tillfångatagen av den engelska kolonialmakten. Han dog av kolera i fängelset i delstatens huvudstad Ranchi. På JV firar man hans minne varje år. Man tar honom på största allvar.
Till sist tackar Inger för det ekonomiska stödet från Fredsrörelsen på Orust och hänvisar till Erni Friholts skrift "Vi ska vinna det här" som finns på bokbordet.
Referat Erni Friholt
Upp
|